10 Apr
10Apr

Selv om du kan booke fly og hotell rimelig på mange forskjellige plattformer som Momondo, Expedia, Finn og andre søkemotorer, lever norske reisebyrå i beste velgående. Men hvorfor bruker vi da så mye ekstra penger på å benytte oss av reisebyrå?

Selv om prisene kan være mye høyere hos enkelte reisebyrå, er det mange som fortsatt ønsker tryggheten av å ha en personlig ledsager på turen som kan hjelpe deg om noe skjer. Vi skal undersøke prisene hos forskjellige reisebyrå og sammenligne hva den samme turen vil koste om du booke selv på nett. 

Sammenligning av priser på reise til Gran Canaria

For å sammenligne tjenester e vi nødt til å velge et reisemål som de fleste turoperatører og reisebyrå kan gi en sammenlignbar pris på. Her har vi valgt 1 ukes opphold på Gran Canaria for 2 voksne og to barn på 7 og 9 år gammel. Vi søkte på de samme datoene hos reisebyråene og hotell med samme lik standard.

ReisebyråPrisAvreisedato
Apollo25 172,-*03/06/23
TUI22 054,-*03/06/23
Ticket18 537,-*
03/06/23
Ving19 860,-*07/06/23
Expedia17 614,-*03/06/23

* Vi gjør oppmerksom på at priser kan endre seg over tid. Disse prisprøvene ble tatt 10.04.2023

I og med at turoperatører og bookingsider på nett har forskjellige hoteller de samarbeider med, er det ikke enkelt å sammenligne det samme hotellet. I tillegg var det ikke alle som hadde ledig reise på ønsker tidspunkt men innenfor høysesongen. 

Sammenligningskriterier

Antall reisende2 voksne og 2 barn på 7 og 9 år
HotelstandardMinimum 4-stjerner
AvreiseI begynnelsen av juni 2023

Hva er poenget med å bruke reisebyrå når de er så dyre?

Det du må vurdere er hva som er inkludert i prisen. En artikkel av Carina Høyme for BergHansen forklarer akkurat dette veldig godt i sin artikkel. Les mer: Hvorfor skal jeg bruke reisebyrå?

Prisene du får oppgitt med en gang i en prismotor som Expedia, Finn, eller andre som stort sett havner på den samme prisen, er nødvendigvis ikke sluttsummen du betaler. Kanskje du vil endre flybilletter om det er mellom landinger inkludert, eller at du vil velge et flyselskap som tillater mer bagasje på turen.  Med andre ord - du vet ikke den nøyaktige prisen før du har gått gjennom hele bestillingsprosessen. 

Her er noen eksempler: 

 • Du legger inn antall reisende men søkemotoren legger inn et enkeltrom for 4 personer.
 • Flybillettene er billigere med har flere lange mellomlandinger.
 • Ofte legger reiebyrå til halv- eller helpensjon, mens dette må du kanskje legge til ekstra i søkemotorer

Hvem skal du forholde deg til om det blir forsinkelser?

En annen viktig utfordring med å booke selv på nettet, er at det er flere kokker å foholde seg til. Om du for eksempel ikke kommer deg videre fra en mellomlanding, hvem hjelper deg i denne situasjonen? Her fant vi en artikkel fra Visa Kolsberg Dalsbø i DNB som forklarer de forskjellige problemstillingene som nordmenn støter på når de booker alt selv på nett.  Les mer: Unngå å bestill problemfrie (merkelig tittel, med det får være...)

DNB Skadeforsikring har rapportert at mange nordmenn har ødelagt ferien sin på grunn av dårlig planlegging. Mange av oss bestiller ferie via internett, og det er lett å feilbestille fly- eller hotellreservasjoner, eller setter av for lite tid når man bytter fly. Å ikke sette seg inn i flyselskapenes og flyplassenes regler for håndbagasje kan også bli kostbart. 

Forsikringsekspertene råder oss til å dobbeltsjekke reisetider, regne med tidsforskjeller, sjekke rutetider for buss og tog og bestille hos en turoperatør eller et flyselskap/allianse som tilbyr reisen hele veien for å unngå forsinkelser.

Fordeler og ulemper med reisebyrå

FordelerUlemper
 • Du får hjelp ved ombooking
 • Kunnskap og veiledning
 • Mer oversikt over reisemålet
 • Hjelp ved flyforsinkelser
 • Høyere priser
 • Begrensede flyavganger
 • Må bestille i god tid

For dem som ønsker å bestille seg en tur i farten er det mye enklere å gjøre dette på nett gjennom søkemotorer. Men bestiller du i god tid kan du få gode tilbud fra reisebyrå på nett. 

Utvalget av avganger er noen begrenset hos reisebyrå, og årsaken er at de vil samle flest mulig reisende på de samme datoene for å få ned prisene på oppholdet og flybilletter til de reisende. Prisene totalt sett er kanskje dyrere, men dy må ikke bare se på fly og hotellprisen. Det lønner seg å se på alle faktorer som påvirker totalsummen: 

 • Er det mange mellomlandinger på flyreisen?
 • Er frokost inkludert i oppholdet?
 • Hvordan er hotellstandarden?
 • Er det viktige fasiliteter du trenger?

Bestilling via reisebyrå på nett kontra en søkemotor kan oppsummeres på denne måten: 

 • En søkemotor er kun opptatt av beste pris og tilgjengelighet.  
 • Et reisebyrå er opptatt av den totale reiseopplevelsen. Kommentarer
* E-posten vil ikke bli publisert på hjemmesiden.