05 May
05May

Annonsørinnhold:

Skal du flytte til Spania er det flere ting du bør ha på plass først. Det viktigste er at du skaffer deg et NIE-nummer, tilsvarende et fødselsnummer her hjemme i Norge. Dette kan du ordne gjennom den spanske ambassaden i Oslo, slik at du ikke trenger å møte opp på offentlige kontorer i Spania. Her skal vi gå gjennom hva du trenger for å både skaffe deg jobb og bolig i landet. 

1# Lag en god CV

Perfekt CV kan du bestille CV maler på forskjellige språk som er tilpasset det spanske formatet på CVer. Dette er viktig når du søker på jobb slik at arbeidsgivere forstår innholdet og kan enkelt finne frem til din kompetanse. 

Men kan di verken å skrive eller snakke på spansk, kan du også prøve å søke gjennom norske selskaper i Spania. Du kan finn mange norske arbeidsgivere på Finn.no som 

Men om du har spisskompetanse innenfor felt du vet er ettertraktet i Spania kan du prøve disse nettsidene


2# Få orden på dine finanser

Enten du skal kjøpe bolig, motta lønn og veksle om til norske kroner, er det viktig å ha en fullstendig løsning for å håndtere dine finanser når du bor i Spania. Istedenfor å møte opp personlig i spanske banker for å opprette en eurokonto, kan du gjøre dette enkelt på Wise.com

Denne kontoen gir deg muligheten til å veksle fritt mellom 50 forskjellige valuta, og du kan opprette en egen fysisk eurokonto gratis. En annen fordel er at du kan tilknytte et eget debetkort for å handle og ta ut penger i Spania. På denne måten slipper du unna valutapåslag og dyre minibankgebyrer år du er ute og handler. 

3# Leie eller kjøpe bolig

Om du har planer om å leie eller eie bolig i Spania, bør du møte opp personlig for å se på eiendommen. Det er ikke slik som i Norge at du kan kjøpe og kreve selger for erstatning etter at salget er fullført. I Spania er det vanlig å ha en megler som bistår deg gjennom hele kjøpsprosessen, slik at du og megler inspiserer eiendommen før du kjøper. 

Skal du leie bolig finnes det en rekke nettsider i Spania du kan benytte deg av for å søke på bolig. Men i første omgang, om du søker fra Norge, anbefaler vi å bruker airbnb.com hvor du kan se brukeromtaler av leilighetene og vet at det er god standard før du flytter. 

Etter hvert kan du heller se på eiendomsmarkedet når du allerede bor der for å finne rimeligere leiligheter. 

4# Gjør deg kjent med skatt og velferdsordninger

Når du jobber i Spania skal du betale skatt til spanske myndigheter. I og med at Norge og Spania har en skatteavtale trenger du ikke å betale skatt ti Norge. 

Derimot er du heller ikke dekket av det norske trygdesystemet dersom noe skulle skje med deg, og det er visse forskjeller i Norge og Spania med dekning for sykepenger og andre goder. Les mer om å jobbe i Spania her.

Undersøk disse forholdene før du reiser og eventuelt tegn forsikringer som kan hjelpe deg i økonomisk vanskelige situasjoner forbundet med sykdom. 

Oppsummering

  • Skal du søke arbeid til spanske arbeidsgivere er det viktig at du skriver søknader og CV i et spansk format slik at din søknad blir bedre mottatt. Få CVen din oversatt hos Perfekt CV
  • Skal du finne bolig i Spania er det lurt å leie først via Airbnb.com og deretter kjøpe når du bor i landet. 
  • Sørg for at du har en enkel bankforbindelse i landet for å veksle om norske kroner til euro. Du kan skaffe deg en flervaluta konto gjennom Wise.com Kommentarer
* E-posten vil ikke bli publisert på hjemmesiden.