20 Jul
20Jul

Skal du ta ut penger på minibanker på flyplasser blir det ofte veldig kostbart med tanke på valutapåslag og gebyrer. Så hvor er det billigst å ta ut euro? I denne artikkelen skal vi gjennomgå flere metoder du kan bruke for å veksle pengene dine uten å tenke på gebyrer. 

Wise: Ingen valutapåslag eller høye minibankgebyrer

Skal du handle med kort og ta ut euro, er det rimeligste alternativet å opprette en Wise konto. Årsaken til dette er at du kan opprette en flervaluta konto som er tilknyttet ett og samme kort, slik at du både tar ut penger og handler i den lokale valutaen. 

Slik kommer du i gang med Wise: 

- Opprett en gratis konto her

- Overfør norske kroner til din Wise konto

- veksle norske kroner inne på appen om til euro

- Ta ut penger slik som de lokale gjør

Fordelen med denne metoden fremfor debetkort: 

På vanlige bankkort er det som regel et valutapåslag på 2 %, gebyrer opp i mot 40 kroner per transaksjon, og det tilkommer også minibankgebyrer fra utstederen i utlandet ettersom du ikke tar ut penger med et lokalt kort. Dette gebyret kan også komme opp imot 40 kroner per transaksjon. 

Med et Wise kort derimot foregår hele prosessen i den lokale valutaen. Derfor tilkommer det ingen vekslingsgebyrer på minibanken, og du betaler ikke noe mer enn de lokale gjør. 

Ulempene med Wise: 

Denne metoden bør først og fremst benyttes av personer som reiser ofte og ønsker å bruke store beløp i euro. Om ikke blir gevinsten spist opp av gebyrene fra Wise som ligger på rundt 0,4 % av transkasjonsbeløpet. 

Hånd som holder i en 100 euro seddel

Kredittkort: De beste kredittkortene for uttak av Euro

I Norge er det som regel 1,75 % til 2 % valutapåslag på uttak i utlandet med kredittkort, og dette kommer du dessverre ikke unna. I tillegg vil du også betale eventuelle gebyrer som den utenlandske minibanken krever. Men, du slipper i hvert fall unna gebyrer fra banken, og lavere valutapåslag enn vanlige debetkort. 

1. TF Bank MasterCard: Dette kortet har ingen ekstra gebyrer på minibankuttak og har et lavt valutapåslag på 1,75 % av uttaksbeløpet. 

2. Bank Norwegian: Du få 1,75 valutapåslag og i tillegg får du 0,5 % igjen på alt du handler direkte med kortet. 

3. Ikano Visa: Du kan få igjen 2 % på dagligvareforretninger i utlandet når du handler med kortet, og valutapåslaget er kun på 1,75 %. 

Fordeler med å benytte seg av kredittkort

Denne metoden egner seg best for dem som skal reise av og til til utlandet og vil spare så mye som mulig på små transaksjoner i minibanker. 

Ulemper med kredittkort

Rentefrie perioder gjelder ikke for kontaktuttak, verken her hjemme eller i utlandet. Derfor må du være påpasselig om å tilbakebetaline kreditten så raskt som mulig for å slippe eventuelle rentekostnader i tillegg. 

Minibanker i Norge og agenturer de de dyreste løsningene

Det er som regel aldri lønnsomt å ta ut penger i Norge før du reise til utlandet. Som regel ligger kostnadene på mellom 4 til 7 prosent hos norske agenturer og minibanker

Men dersom du har tenkt å benytte deg av et rimelig kredittkort, er det viktig at du bestandig betaler i lokal valuta når du får spørsmål om dette. Om ikke tilkommer det et ekstra valutapåslag fra minibankutstederen for å veksle norske kroner om til den lokale valutaen. 

Kommentarer
* E-posten vil ikke bli publisert på hjemmesiden.