04 Jan
04Jan

Når du tar ut penger eller handler i utlandet tilkommer det bestandig gebyrer og valutapåslag på det du handler. Her skal vi se nærmere på de vanligste kostnadene som er forbundet med uttak og handel, og hvordan du kan inngå å betale disse med Wise

Gebyrer og valutapåslag på betaling i utlandet

Når du handler med et norsk debetkort i utlandet tilkommer det en rekke gebyrer. Selv om mange kredittkort hevder at de er gebyrfrie, kommer du aldri unna å betale valutapåslaget når du enten tar ut penger eller betaler med kort. 

Her er det vanligste gebyrene du betaler

Bankgebyrer - Om ikke kortet ditt har et gebyr for kontantuttak i utlandet, er det helt sikkert at den utenlandske banken som har utstedt minibanken vil ha ekstra penger. Dette gebyret kan være opp imot 4- 5 dollar/euro avhengig av land du reiser til.

I Filippinene er det for eksempel det for eksempel vanlig med opptil 4 dollar (ca. 200 php) for å ta ut i en minibank. I Europa er satsene prosentvise, men det er ikke uvanlig å se kostnader på rundt 100 kroner for å ta ut 2000 kroner. 

Så kostnadene du ser på bankens nettsider her hjemme, tar ikke hensyn til alle andre kostnader når du skal ta ut penger i utlandet med et norsk debet eller kredittkort. 

Valutapåslag - Dette er en kostnad som du betaler til din norske bank for at de ikke skal tape noe i  transaksjonsperioden. Men prosentsatsene er ganske øye på valutapåslag, hvor du er nødt til å betale 1,75 % og opptil 4 % hos enkelte banker. 

Vekslingspåslag - Dette gebyret kan du unngå om du bestandig veksler i den lokale valutaen. I minibanker for du ofte tilbud om å enten veksle til norske kroner eller til lokal valuta. Veksler du i norske kroner kommer det enda et vekslingsgebyr fra minibanken eller terminalen du betaler på. 

Hvordan du kan unngå å betale så mye gebyrer for uttak i utlandet

Det beste er å veksle inn pengene du har tenkt å bruke på ferie i lokal valuta først. Men her må du også sørge for å bruke en tjeneste som ikke tar ekstra valutapåslag på pengene dine. 

Wise tar kun et lite gebyr for å veksle dine penger om fra kroner til ønsket valuta, og du kan oppbevare penge e på din Wise konto med et eget debetkort du kan bruke i utlandet - uten ekstra gebyrer fra bankene!

Åpne en Wise gratis her

Kortet er altså tilknyttet valutaen som du skal ta ut i landet du besøker. Derfor trenger ikke banken å veksle pengene dine om fra kroner til lokal valuta. 

Hvilke land du bør unngå å betale med kort

Sør-amerikanske land - Colombia, Chile, Argentina, Mexico

Asia - Filippinene, Kambodsja, Thailand, Indonesia 

I mange av disse landene har til og med amerikanske banker satt inn sanksjoner og tillater ikke kundene sine å bruke kortene i landene i det hele tatt. 

I tillegg er mange av stedene du vil handel hos på cash-only basis. Dette betyr at mange forhandlere tillater ikke at du betaler med kort. Derfor må du som regel betale deg på å ta ut penger i disse landene for å kunne handle lokalt. 

Kilder: 

Smartepenger - de beste kortene å bruke i utlandet

Dinero - Guide til gebyrer i utlandet

Kommentarer
* E-posten vil ikke bli publisert på hjemmesiden.